logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
Bandera d'Itàlia

ITÀLIA

La Vall de l'Orcia: del pecorino de Pienza al Brunello di Montalcino

Gemma Grau Solé
Published on Data viatge: 2011 | Publicat el 23/01/2012
2.7 de 5 (197 vots)

Introducció

A la vall de l'Orcia
A la vall de l'Orcia

Benvolguts lectors, només cal sortir de la ruta habitual que molts de vosaltres deveu haver fet si heu vingut algun cop a la Toscana: segurament el triangle Florència-Pisa-Siena és el més conegut i visitat.

La Vall de l'Orcia es troba a la província de Siena, a la Toscana i a prop de la frontera amb la regió de la Umbria. La travessa el riu Orcia, el qual li dóna el nom. Va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco al juliol del 2004.

Passo doncs a resumir-vos un possible itinerari de 2 dies per la Vall de l'Orcia, el mateix que vam fer nosaltres a finals de març del 2011. Un cap de setmana pot anar bé per conèixer aquesta vall i visitar les localitats més importants. Fareu fotos maquíssimes!.

Espero que us serveixi!.


LA VALL DE L'ORCIA: UN PAISATGE DE POSTAL

Ruta per la Vall de l'Orcia: primer dia

Per començar la ruta recomano que aneu al sud de Siena, i començeu concretament, des de la localitat de Pienza. Us donarà la benvinguda una vall preciosa, amb un paisatge de postal increïble, que es va convertir en icona de molts artistes del Renaixement.

Gaudiu de l'excel·lent estat de conservació del paisatge i de la gent que hi viu, en harmonia amb la natura.

El Duomo de Pienza
El Duomo de Pienza

Pienza és patrimoni de la Humanitat des del 1996. Entreu per una de les dos portes de la muralla medival que envolta la ciutat, i ben aviat veureu que feu cap a la plaça del Duomo. Un cop allà enfileu un dels dos carrers que hi ha al costat de la catedral i aneu a la part del darrera.

Al final hi trobareu un carrer que és una gran balconada a la vall verda que us dóna la la benvinguda. Aqui teniu el lloc ideal per a fer fotos panoràmiques ben maques.

A Pienza tombeu pels carrers sense cap pressa i, si podeu, entreu en una de les botigues de queviures per comprar-hi un bon Pecorino.

Aquest formatge de Pienza i típic de la zona de Siena, és un bon reclam per als turistes!. I si voleu tastar-lo d'una manera diferent aneu al restaurant i demaneu un plat de Pecorino al forno: us el portaran desfet com si fos una crema i sols cal que hi afegiu un rajolí d'oli i una mica de pebre negre!. Boníssimmmmmmm!!!!. La cosa més senzilla i més bona del món!.

Preneu-vos el temps amb calma, gaudiu de la conducció amb el cotxe, atureu-vos a peu de carretera, feu una foto... penseu que la bellesa d'aquesta vall l'han vist molts directors de cine ben coneguts arreu del món, com Ridley Scott, que va enregistrar aquí algunes de les imatges de la pel.lícula Gladiator, amb Russel Crowe. El director Anthony Minghella també la va triar per a moltes de les escenes de El Pacient Anglès, amb els actors Colin Firth i Ralph Fiennes.

Jardins Leonini (San Quirico d'Orcia)
Jardins Leonini (San Quirico d'Orcia)

Des de Pienza mateix, en pocs minuts amb cotxe, arribareu a San Quirico d'Orcia, Radicofani o Montepulciano. Tots aquests pobles medievals formen part de la vall i tenen el seu encant.

Al poble de Montepulciano hi trobareu moltes bodegues i enoteques on poder tastar vi amb la denominació d'origen Vino Nobile di Montepulciano.

A Radicofani veureu un centre històric bastant particular, d'un color gris fosc que li donen les pedres de les façanes de les cases. El poble es troba a una alçada considerable sobre una muntanya de roca basàltica: aquí tindreu un bon punt panoràmic per a fer altres fotos del paisatge que us envolta.

Si podeu, aneu al fortí que hi ha dalt del poble per a veure encara una vista de la vall amb ulls d'ocell i l'espectacular Monte Amiata, de 1.738 metres d'alçada, visible des de qualsevol punt de la vall.

Per últim, a San Quirico d'Orcia visiteu les esglésies romàniques i entreu als jardins Leonini per fer una foto diferent!.

No cal dir que la primavera és l'estació millor de l'any per a conèixer aquestes contrades. Temperatures agradables, l'explosió dels colors verds i de les flors faran que tot resulti encara més bonic!.

Fins aquí les meves recomanacions pel primer dia de ruta: sembla que sigui molt a fer, però totes les localitats es troben ben a prop si aneu en cotxe.

No cal dir que per fer nit el millor que podeu fer és triar un agriturismo (casa rural). En aquesta zona en trobareu molts i és el millor lloc on poder tastar moltes de les especialitats gastronòmiques toscanes.


Ruta per la Vall de l'Orcia: segon dia

Església de Montalcino
Església de Montalcino

El segon dia el vam dedicar íntegrament a Montalcino i a la degustació del vi que li ha donat fama internacional, el Brunello di Montalcino. I és que al novembre del 2006 el vi Brunello di Montalcino «Tenuta Nuova», collita 2001, de les bodegues Casanova di Neri va ser escollit com a millor vi del món per la revista especialitzada nord-americana Wine Spectator.

El Brunello di Montalcino és un vi negre de la Denominació d'Origen Controlada i Garantida (DOCG). Des de llavors Montalcino ha esdevingut un reclam turístic per a molta gent que hi va per tastar el seu Brunello.

El vi Brunello di Montalcino ha de ser sotmès a un període d'envelliment d'almenys dos anys en bótes de roure, i almenys quatre mesos a l'ampolla, i no pot ser llançat al mercat abans de l'1 de gener de l'any següent, i un cop finalitzats cinc anys de la data de la collita (nosaltres vam tastar el Brunello di Montalcino del 2006).

Quan el beveu veureu el color granat fosc. Té un aroma intens, llarg al final. Reconeixem tocs de fruites del bosc, fustes aromàtiques, un toc de vainilla.

Atenció, però, a la diferència amb el vi DOC Rosso di Montalcino, vi més jove que combina una estructura harmònica, elegant, agradable. Té un aspecte brillant i color vermell robí. Quan el tasteu reconeixereu una certa intensitat i aroma de fruita fresca.

Aprofiteu també per a tombar pel centre històric de Montalcino, trobareu moltes enoteques on podreu tastar el Brunello i el Rosso. Deixeu-vos aconsellar i gaudiu del tast amb calma!.

Veureu també que a les rodalies de Montalcino hi ha moltes bodegues que organitzen visites guiades i finalitzen amb el tast del vi. Podeu visitar el web del Consorzio del Vino Brunello di Montalcino, on trobareu un llistat de les bodegues de la zona que organitzen visites i el tast del vi (amb reserva o sense, gratuïtament o de pagament).

Vinyes del Castello Banfi
Vinyes del Castello Banfi

Si sou bons gourmets, con ho som nosaltres, per a finalitzar i acabar d'arrodonir el vostre itinerari, aneu al Castello Banfi (a mitja hora de Montalcino).

Passareu amb el cotxe pel bell mig de les vinyes de propietat d'aquest celler, que tenen una extensió de 2.830 hectàrees. Gaudiu de la vista espectacular!. Quan arribeu veureu la fortalesa medieval al final del camí d'entrada amb xiprers.

El castell té un restaurant, taverna, botiga de vins i el museu de vidre. També organitzen visites guiades als cellers i el tast de vins. Els vins del Castello Banfi són enviats a més de 50 països d'arreu del món.

Si voleu, aneu a la seva taverna i demaneu un menú degustació: podreu triar entre 3-5 plats d'autor combinats amb vins com el Brunello di Montalcino 2006, el Chianti Superiorie 2008 o el blanc dolç Florus 2008, ideal acompanyant dels postres (atenció al menú, a partir de 55 euros per persona). Val moltíssim la pena, el lloc és maquíssim i l'atenció del personal perfecta!.


ITÀLIA - Guia i relat d'un viatge a les ciutats de Torí i Milà - Yolanda & Toni (Viatgeaddictes) [2024]
Relat d'un viatge de 12 dies per l'Úmbria, els Abruços i el Laci - Jaume Rovira Colomer & Araceli Soler Vendrell [2018]
CAMPÀNIA - Guia i relat d'un viatge a Nàpols i la regió de la Campània - Suanda, Yolanda & Toni (Viatgeaddictes) [2018]
Relat d'un viatge de 15 dies per la Pulla (Puglia) - Jaume Rovira Colomer & Araceli Soler Vendrell [2016]
Diari de viatge a la Campània italiana - Rafel Campoy [2016]
Relat d'un viatge d'Espanya al Caucas amb autocaravana - Piki y Enrique (Abueletes) [2011]
Positano, el poble més romàntic d'Itàlia - Sònia Graupera [2011]
Una Setmana (Santa) a Nàpols i voltants - José Villén [2010]
Relat d'un viatge a la Toscana i Umbria - José Luís García López [2010]
Relat d'una escapada nadalenca a Roma - Isa, Xavier, Daphne & Obi-Wan [2010]
Relat d'una volta a Sicília en 7 dies - Roser Escrig Sarreta [2010]
Relat d'un viatge de 9 dies a Sardenya - Asun Sunyol & Àngel Armengol [2009]
Diari d'una escapada a Florència i Pisa - Vanessa y Roger [2008]
Breu relat d'un viatge a Sicília - Aída Aguirre [2008]
Relat d'una escapada a Bèrgam i el nord d'Itàlia - Jordi Rodríguez & Marta Colomer [2008]
Relat d’una escapada a l’Alguer i Sardenya - Jordi Rodríguez & Marta Colomer [2008]
Viatge a Sicília - Marta & Josep [2007]
ITÀLIA - Guia i relat d'un viatge a Venècia i Pàdua - Yolanda & Toni (Viatgeaddictes) [2007]
Viatge a Emilia Romagna en 5 dies - Marta Pérez [2007]
Umbria, el cor verd d'Itàlia - Sònia Graupera [2006]
Roma, crònica de 6 dies de viatge - Vanesa Jiménez [2006]
Viatge per Europa amb InterRail - Sandro Alarcón & Rosa Moreno [2006]
Relat de viatge a Sardenya - Sònia Graupera [2006]
Viatge a Nàpols i la Costa Amalfitana - Jaume Rovira Colomer & Araceli Soler Vendrell [2006]
Viatge en cotxe per Itàlia - Luciano Massone [2006]
Roma, la ciutat màgica - Mª Dolores Martínez Giménez [2002]
SICÍLIA - Guia i relat d'un viatge a Sicília - Yolanda & Toni (Viatgeaddictes) [2000/01]
Fotografies de la Vall de l'Orcia - Fotos de paisatges de la Vall de l'Orcia captades per l'autora d'aquest relat.