logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---

COM PREPARAR UN VIATGE INDEPENDENT EN 9 PASSOS

La millor guia per a organitzar i preparar un viatge per lliure i barat



INTRODUCCIÓ A L'AVENTURA DE PREPARAR UN VIATGE

viatge

Preparar i planificar bé el nostre proper viatge o escapada, sigui de 3 dies o de 6 mesos, ens pot fer la vida molt més fàcil després, durant el viatge en si, potser evitant-nos sorpreses inesperades i perdre el temps en qüestions logístiques que haguéssim pogut solucionar abans des de casa.

Dit això, tampoc cal pretendre tenir-ho tot organitzat al mil·límetre. Depèn molt del caràcter i forma de viatjar de cadascú, però és bo deixar un espai a la improvisació i a l'inesperat, un dels al·licients de tot bon viatge.

Lògicament, la forma i complexitat en la preparació d'un viatge depèn de molts factors.

No és el mateix una escapada de 3 dies a Londres que una ruta d'un mes pel sud-est asiàtic o un llarg viatge de volta al món.

Alguns d'aquests factors són, per exemple, la destinació del viatge, la durada, l'organització (si es viatja de forma organitzada, semi-organitzada o independent), el tipus de viatgers (si es viatja sol, amb nens o si es tenen necessitats especials), o l'experiència, entre molts altres.

Tot i que molta de la informació que es dóna en els següents apartats pot ser útil per a qualsevol tipus de viatge, aquí ens centrarem a donar pautes per a la preparació d'un viatge totalment independent i a destinacions poc convencionals (de vegades conegudes com a destinacions exòtiques), potser un dels tipus de viatge en el que la seva planificació comporta més dificultats, fruit de la seva pròpia naturalesa.

Possiblement només sigui comparable (o fins i tot superar-la, almenys en termes de dificultat) la preparació d'una volta al món.

La bona notícia per al viatger independent és que avui dia, amb Internet, viatjar per lliure és més fàcil que mai, ja que tenim accés a muntanyes d'informació sobre pràcticament qualsevol racó de món i a més Internet posa al nostre abast moltes eines per a preparar el viatge.

De totes maneres, malgrat aquesta gran quantitat d'informació disponible, el sentit comú i el bon encert continuen sent molt importants per a separar el gra de la palla i no acabar infoxicats.

Per viatge independent entenem aquell en que hem d'ocupar-nos de tota la seva preparació, o pràcticament tota, des de la compra dels bitllets fins a l'obtenció del visat (si el país ho requereix), passant per la planificació de la ruta o l'obtenció d'informació.

Per aquest motiu, la preparació d'un viatge independent requereix un grau d'implicació i una dedicació que, en general, no es dóna en un viatge organitzat per un agent turístic, per raons òbvies.

Però el que, a priori, pot semblar un desavantatge és per a nosaltres una dels principals avantatges de viatjar per lliure, ja que ens permetrà tenir un major coneixement previ de la destinació i la satisfacció personal de ser capaç d'anar salvant els diferents obstacles que puguin apareixen abans i durant el viatge.

I és que l'emoció del viatge comença amb el mateix procés de planificació, ja que amb ell comencem a viure el país, ciutat, o lloc al que viatgem, somiant i imaginant el que trobarem allí.

I gaudint també, perquè no, de la incertesa que suposa anar a un lloc desconegut, al que haurem d'adaptar-nos per a viure al màxim tot el que aquest ens ofereixi.

I a més, molt important en temps de crisi econòmica, en la majoria de casos podrem arribar a rebaixar bastant el pressupost necessari per al viatge, perquè eliminem intermediaris (que lògicament voldran cobrar pels seus serveis) i també pel fet de poder adaptar el viatge exactament als nostres gustos i pressupost.

Això sí, aconseguir un viatge de baix cost pot suposar-nos una dosi extra d'habilitat i, potser, de cert patiment.

Perquè no cal confondre, viatjar per lliure, o fins i tot amb motxilla, no significa viatjar tirat o en modus low-cost.

Això pot ser cert en el cas d'un cert perfil de motxillers joves (per raons òbvies de pressupost), o no tan joves (per filosofia), però una cosa no pressuposa l'altra. Hom pot viatjar per lliure i permetre's certs luxes durant el viatge, no són coses incompatibles.

Finalment, i sempre partint de la base que cadascú viatja a la seva manera, segons gustos personals, pressupost i circumstàncies, en aquest apartat us exposem una sèrie de consells i recomanacions, fruit de la nostra experiència, que esperem que us siguin molt útils per a preparar amb èxit el vostre viatge independent.


COM TRIAR LA DESTINACIÓ DEL VIATGE

triar destinació

Lògicament el primer pas en aquest procés de planificació del nostre viatge és decidir quina serà la destinació (país, ciutat o zona geogràfica). Si no tenim un candidat ja decidit per endavant, sol anar bé fer una llista amb 3 o 4 destinacions que siguin del nostre gust per a després decidir entre elles.

L'elecció de la destinació final del nostre viatge pot tenir en compte diferents aspectes. Aquí van alguns d'ells:

Durada del viatge

De quants dies disposem per al viatge? Es tracta d'un viatge de tres dies, dues setmanes o tres mesos?.

Cal començar per tenir ben clar aquest punt, ja que d'això dependrà en bona mesura tota la resta.

Preferències personals

Potser es tracti d'una destinació amb la qual havíem somiat des de sempre.

També ens pot haver estat recomanada per altres viatgers o bé estar influïts per alguna cosa vista en la televisió o llegit en llibres, revistes o Internet.

Pressupost monetari

És important estimar quants diners volem destinar al nostre viatge, ja que aquest serà un dels majors condicionaments a l'hora de triar la destinació.

Així, si només volem destinar-hi 1.000 Eur, per posar un exemple, ja ens podem anar oblidant de la majoria de destinacions llunyanes, perquè només el vol ja fondrà el nostre pressupost.

Viatjar amb companyia o no

Viatjar sol pot suposar certes limitacions, especialment en el cas de dones que viatgin a certes destinacions, també d'índole econòmica (no es poden compartir certes despeses).

En el cas de viatjar en companyia també pot haver certs condicionaments a l'hora de triar destinació: grup nombrós, nens, persones amb alguna discapacitat o problema de salut, etc.

Objectius del viatge

Quin serà el leit motiv principal del nostre viatge?: natura, cultura, aventura, solidari, relax, compres, treball, volta al món, etc.

Climatologia

És important conèixer per endavant dades de la climatologia del lloc de destinació i en les dates previstes del viatge: temperatures, hores de sol, època de pluges, monsons, huracans, etc. per a avaluar la conveniència o no de viatjar a aquesta destinació.

Estacionalitat

Informar-se de quan és temporada alta en el lloc de destinació des del punt de vista turístic (vacances, ponts festius, festivals, esdeveniments especials, ...) ja que això encareix el viatge i pot requerir reservar per endavant.

Situació política i/o sanitària del lloc escollit

També convé estar al corrent de possibles situacions de revoltes, inestabilitat política, epidèmies, atemptats o catàstrofes naturals en el lloc de destinació (una bona font d'informació és el web del Foreign Commonwealth Office britànic) amb la finalitat de valorar la conveniència o no de viatjar al lloc escollit.

Altres

De vegades podem aprofitar circumstàncies que siguin favorables als nostres interessos per a triar una destinació que ja teníem al cap.

Per exemple, la devaluació de la moneda del país de destinació (o la revaluació de la nostra) pot abaratir de forma substancial el nostre viatge.

Un altre exemple, després d'un greu atemptat terrorista o episodi d'inestabilitat política pot ser un bon moment per a viatjar a aquesta destinació, doncs probablement trobarem molt menys turisme i millors preus, tot i que sempre haurem de tenir en compte la pròpia seguretat.

Altres factors poden ser l'obertura d'una regió que havia estat tancada llarg temps, un eclipsi total de sol, etc.


BUSCAR INFORMACIÓ PER AL VIATGE

libros

En un viatge independent la recerca d'informació és un apartat importantíssim, tant en la fase de decidir quina serà la nostra destinació (veure apartat anterior) com en la d'adquirir el màxim de coneixement sobre el lloc ja escollit. I d'això pot dependre en bona part l'èxit del viatge.

Abans de visitar qualsevol lloc sempre és recomanable documentar-se sobre la seva història, costums, coses a veure, realitat social, situació actual, etc.

Això ens permet entendre molt millor el que veurem i ens trobarem després durant el viatge. A més, viatjant per lliure això encara és més important ja que dependrem totalment de nosaltres mateixos, per bé i per malament.

Per tant, cal almenys ser conscient de les dificultats que ens podem trobar i de com solucionar-les amb els medis que tenim.

Avui dia les fonts d'informació possibles són gairebé infinites, especialment en el món d'Internet, on es poden trobar milions de pàgines per algunes destinacions populars.

En aquests casos el problema sol ser l'excés d'informació, amb la qual cosa és molt important saber destriar el gra de la palla per a quedar-nos amb allò que realment és important per als nostres propòsits.

A continuació esmentem algunes possibles fonts on trobar la informació que busquem:

Informació a Internet

Actualment la Xarxa és el mitjà més important per a obtenir informació de qualsevol lloc del món, una font inesgotable de dades i eines per al viatger on, sabent buscar, podreu trobar pàgines i pàgines que us permetran conèixer millor el lloc de destinació i planificar la vostra estada. I a més gratis.

Però serà necessari filtrar la informació realment rellevant i assegurar-se que estigui suficientment actualitzada.

En aquest mateix web podeu trobar múltiples pàgines i enllaços d'on obtenir aquesta preuada informació:

També les xarxes socials ens poden ajudar en la planificació del nostre viatge. Per exemple, mitjançant Facebook i/o Twitter (o equivalents) podem contactar amb persones o empreses que puguin aportar-nos alguna cosa sobre la destinació desitjada.

Un altre exemple seria el web TripAdvisorimage, on llegir opinions i ressenyes d'hotels, restaurants i llocs d'interès escrites per viatgers.

I finalment YouTube, una web on podrem veure vídeos de molts llocs del món, gravats (i pujats a aquest web) per milers de viatgers.

Guies de viatge impreses

Una bona guia de viatge és una de les eines indispensables per a un viatger independent, abans i durant el viatge, ja que solen contenir molta informació pràctica (hotels, transport, horaris, preus, trucs, etc.), més o menys actualitzada.

Tot i que hem d'anar amb compte amb aquest últim punt en el moment d'escollir la guia més apropiada (cal mirar la data d'edició de la guia i ser conscients que la informació recollida encara és anterior a aquesta data).

Per a cada destinació solen haver guies de diferents editors. L'elecció vindrà donada també per les nostres preferències personals o si hi ha una edició en el nostre idioma.

A títol personal nosaltres recomanem les guies Lonely Planet perquè abasten totes les regions del planeta, estan bastant actualitzades i tenen molta informació pràctica útil per a viatjar per lliure (però no sempre són les millors per a tots les destinacions).

Altres bones guies que podem trobar en el mercat són les Bradt, Footprint, Trotamundos, Blue Moon, Rough, Fodor's / El País-Aguilar, etc.

Viatgeteques

Les Àrees de Joventut o Centres Cívics d'alguns Ajuntaments o d'altres institucions, així com en biblioteques públiques, són un bon lloc on consultar guies de viatge, mapes, llibres, etc.

També en llibreries especialitzades en viatges, on a més podem comprar allò que ens interessi.

Salons de Turisme

Les fires sectorials dedicades monogràficament al turisme (com per exemple el SITC a Barcelona o el Fitur de Madrid o ), així com Oficines de Turisme (amb oficines reals o a Internet), o Consolats i Ambaixades, són altres excel·lents fonts d'informació.

Revistes de viatges

Les revistes especialitzades de viatges, com per exemple la revista Altaïr, amb els seus articles monogràfics sobre un país o zona són una altra molt bona font d'informació, perquè a més inclouen fotos que poden captivar-nos fàcilment.

Llibres de viatges

La literatura de viatges (novel·la, narrativa, assaig, biografia, etc) també ens poden ajudar a familiaritzar-nos amb el país, a través de la lectura i la imaginació, molt abans de viatjar a ell.

Altres viatgers

I finalment, a través d'altres viatgers, siguin amics, coneguts o familiars, que hagin visitat el lloc en qüestió i que puguin explicar-nos coses i sensacions sobre ell, tenint en compte, clar, el perfil viatger de la persona que ens dóna la informació.


ESCOLLIR EL MITJÀ DE TRANSPORT ADEQUAT

transport

Quan hàgim decidit la destinació del nostre viatge haurem de pensar en el mitjà de transport emprat per anar i tornar, així com per a moure'ns un cop allà, encara que per a això últim hauríem de definir abans la ruta a seguir durant el viatge.

L'elecció del transport dependrà de la distància, pressupost, durada del viatge, conveniència, comoditat, etc. Moltes vegades haurem d'utilitzar una combinació de diferents mitjans de transport.

Avió

És un dels mitjans de transport més utilitzats, sobretot en desplaçaments de mitjà i llarg recorregut.

En general, si les nostres dates de viatge no són flexibles és convenient comprar el bitllet d'avió (o almenys fer la reserva) amb suficient antelació per a no trobar-nos amb sorpreses amb el preu o la disponibilitat.

Com sempre, hem de buscar el més barat, però també el que s'adapti millor a les dates desitjades i que no ens faci perdre massa temps en connexions.

Actualment Internet permet la compra o reserva de bitllets d'avió amb unes condicions molt competitives, mitjançant un procés fàcil i segur per a l'usuari, però si algú no es troba còmode amb aquest sistema sempre es pot recórrer als centres d'atenció telefònics de les companyies aèries o a una agència de viatges tradicional.

En el web Viatgeaddictes.com teniu nombrosos enllaços a Cercadors de vols, Companyies de baix cost, Companyies aèries, o ofertes en Portals de viatges.

També tenim un espai específic per als Bitllets de volta al món.

Una forma fàcil de començar a buscar vols al millor preu és a través del nostre multi-cercador integrat de vols, el qual us permetrà buscar les millors ofertes en els portals de viatges més populars a Internet, però introduint una sola vegada les dades de la recerca.

En el moment de comprar el vol cal tenir en compte, entre altres coses, les hores de sortida i arribada, tant a l'anada com a la tornada, ja que els vols més barats solen sortir i arribar en hores intempestives, pel que caldrà preveure la forma (i cost) d'anar/a des de l'aeroport a aquestes hores.

Finalment, en certes rutes les tarifes de bitllets volta al món o de cupons de vols poden resultar en conjunt més econòmiques que la compra de diversos vols individuals.

Ferrocarril

El tren és un dels mitjans de transport més econòmics si viatgem per Europa, amb un gran nombre de descomptes sobretot per a gent jove o també per a la gent gran.

També en aquest web podeu trobar alguns enllaços relacionats, amb informació sobre el viatge amb el producte Inter-rail.

Per altra banda, i un cop estem ja en la destinació, el tren (i també l'autobús) ens dóna l'oportunitat de conèixer de prop la gent del lloc i la seva forma de viure, així com de gaudir de l'slow travel, veient passar el paisatge per la finestreta.

Altres mitjans de transport

L'autobús o el vaixell/ferri són altres mitjans de transport públic possibles en viatges internacionals o locals.

Vehicle privat

En el cas de vehicles a motor d'ús privat, com cotxe, moto, auto-caravana o similar, apareixen diverses possibilitats: utilitzar el vehicle particular, llogar un vehicle, o bé compartir el vehicle.

Auto-stop

L'auto-stop és un mitjà de transport cada cop més en desús, però que encara és popular en alguns països concrets i ens podria ser útil en alguns casos.


PLANIFICAR LA RUTA A FER. DIA A DIA DEL VIATGE

preparació

També és molt important preparar l'itinerari o ruta a seguir durant el viatge i el transport emprat en cada etapa, fent una planificació realista respecte dels dies disponibles i dels llocs a visitar.

Evidentment aquest itinerari pot ser variat per pròpia voluntat o per causa de força major durant el viatge (aquesta és part de la gràcia de viatjar per lliure), però sempre és bo tenir un guió abans de sortir de casa per a evitar problemes causats per la improvisació.

El primer que podem fer és fer una llista amb els llocs a visitar que considerem imprescindibles (als quals no estem disposats a renunciar) i una altra llista amb aquells que també ens agradaria visitar, però que en cas de necessitat podem retallar per tal d'ajustar el temps disponible.

La informació per a confeccionar aquestes llistes la podem obtenir de la nostra guia de viatge, dels relats o consells d'altres viatgers o de fulletons turístics.

També poden ser útils els catàlegs d'agències de viatges que venen rutes pel país o regió que ens interessa.

Hem d'intentar no ser massa ambiciosos i voler comprimir el temps al màxim, perquè podem caure en la síndrome del turista japonès (o sia, voler recórrer les principals ciutats europees en una sola setmana).

Pensem que és preferible veure menys coses, però gaudint-les de debò i tenir més temps per tal d'assimilar-les.

El viatge no ha de ser una marató. No es tracta de col·leccionar llocs o països.

Per a preparar bé la ruta necessitem conèixer el temps mínim necessari per a visitar cada lloc, així com el transport disponible, la seva freqüència i la durada del trajecte per anar d'un lloc a un altre.

En aquest cas les millors fonts d'informació també són les guies de viatge, els relats o consells d'altres viatgers o les pàgines web de les diferents empreses de transport.

La ruta planificada ha de ser racional, intentant minimitzar les distàncies a recórrer. També ha de ser prou flexible perquè, en cas d'imprevists, disposem d'un cert marge de maniobra.

El traçat de la ruta a seguir també hauria de tenir en compte els llocs on passarem la nit, preveient que quan arribem al lloc tinguem un lloc on anar a dormir i que s'ajusti al nostre pressupost.

Excepte en casos molt concrets no és necessari reservar amb antelació els allotjaments, ja que en cas contrari restaríem flexibilitat a la nostra planificació, tot i que va bé tenir un o diversos allotjaments candidats en cada lloc on passarem la nit.

Tot i que de vegades pot ser convenient reservar la primera nit en la ciutat d'arribada, sobretot si arribarem molt tard i/o molt cansats després d'un llarg viatge.

A Internet hi ha milers de cercadors d'hotels i allotjaments a partir d'una certa categoria en la majoria de països del món (trobareu uns quants d'aquests cercadors al nostre apartat Allotjament).

En la secció Viatges/relats d'aquest web podeu trobar rutes reals per molts països del món, dutes a la pràctica per nosaltres mateixos i per altres viatgers que col·laboren amb Viatgeaddictes.com.


DOCUMENTS PER AL VIATGE: VISAT, ASSEGURANÇA, CARNETS, ...

DNI, passaport i visat

documentació Si la nostra destinació correspon a països de la Unió Europea o alguns d'altres com Andorra, Liechtenstein, Malta, Mònaco o Suïssa és suficient amb portar el DNI, però hem de verificar que no estigui caducat.

Però per a la resta de països necessitarem el passaport. En aquest cas hem de verificar amb suficient antelació la validesa del nostre passaport, tenint en compte que en alguns països es requereix una validesa mínima d'aquest de sis mesos, i per tant caldrà renovar el passaport si preveiem que en entrar al país en qüestió el període de validesa és inferior o està al voltant d'aquest termini.

En la majoria de casos l'estada màxima permesa al país oscil·la entre els 30 i els 90 dies, però s'ha de verificar cada cas. Per a estades superiors o per activitats no turístiques, com poden ser anar a estudiar o a treballar, s'ha de consultar amb l'Ambaixada o Consolat corresponent.

Però, a més del passaport, hi ha uns quants països en els que també és necessari un visat. Es tracta d'una autorització que concedeix el país en qüestió i que s'estampa al mateix passaport, essent un requisit indispensable per entrar en el país.

Per tant cal que ens informem bé de si el país o països a visitar requereixen visat per a entrar-hi en la data prevista del nostre viatge.

Això ho podem esbrinar per diverses fonts: posant-se en contacte amb l'Ambaixada o Consolat corresponent, buscant per Internet, a través de la guia de viatge, etc., però un bon lloc per a fer-ho és mitjançant el web Recomanacions de viatge, actualitzada pel Ministerio de Asuntos Exteriores espanyol, on s'especifiquen els documents de viatge i requisits exigits en qualsevol país del món.

En alguns països el visat s'obté directament a la mateixa arribada al país (aeroport o frontera terrestre) i és gratuït. En d'altres, com Turquia o Egipte per exemple, també s'obté a l'arribada però s'ha de pagar la corresponent quantitat establerta.

En certs països només es pot obtenir si entrem pel seu aeroport internacional, però no si ho fem a través d'una frontera terrestre.

Finalment hi ha un altre grup de països o el visat s'ha d'obtenir prèviament a l'entrada del país. Si és així i, per proximitat geogràfica del nostre domicili a l'Ambaixada o Consolat corresponent, podem fer la gestió personalment llavors la cosa és més o menys fàcil.

Quan això no és possible llavors la gestió es complica un xic. En aquest cas podem fer-ho utilitzant els serveis d'una agència especialitzada en aquest tipus de tràmits (opció còmoda, però cara) o bé obtenir el formulari de petició de visat de l'Ambaixada directament del seu web (opció cada cop més estesa), per correu electrònic o per correu normal i fer-lo arribar emplenat, juntament amb el passaport, fotos i diners mitjançant un servei de missatgeria, que després també haurà de recollir el passaport i el visat (en el propi formulari o en el web s'explica els requisits i procés a seguir).

Una altra opció, si fem un recorregut per diversos països, és obtenir el visat en algun dels països veïns, però cal que ens assabentem bé abans de que això és realment possible.

Per últim, esmentar el cas d'Austràlia, on és imprescindible disposar d'una mena de visat electrònic, però que es pot obtenir utilitzant només Internet.

En qualsevol cas cal proveir el suficient temps per a dur a terme aquestes gestions, ja que de vegades poden ser lentes. En la secció Visats, ambaixades i consolats d'aquest web trobareu alguns enllaços relacionats amb aquest punt.

Carnet de conduir internacional

En alguns països ens serà necessari aquest document si volem conduir per les seves carreteres.

S'obté a la corresponent Delegació Provincial de Tràfic, presentant el carnet de conduir espanyol, el DNI i dues fotos de carnet, a més de pagar la taxa corresponent. És vàlid durant 1 any.

Carnet d'Alberguista

S'obtenen important descomptes en qualsevol alberg afiliat a la Federació Internacional d'Albergs Juvenils (IYHF) a tot el món. Addicionalment es poden obtenir descomptes en transports, activitats turístiques, espectacles, etc.

Aquest carnet té una versió per a joves de 14 a 29 anys (costa 5 €) i una altra per a majors de 30 anys (11 €). Es pot obtenir a qualsevol alberg i en els punts d'informació juvenil i és vàlid durant 1 any.

Carnet Internacional de Càmping

Permet obtenir descomptes i certa preferència en alguns càmpings. A més, en alguns països és necessari per acampar-hi.

Carnets d'Estudiant i Professor Internacional

En algus països el Carnet d'Estudiant Internacional (ISIC) i el Carnet de Professor Internacional (ITIC) permeten obtenir descomptes en entrades a museus, llocs arqueològics, etc. i també en transports.

Per a obtenir-lo cal acreditar la condició d'estudiant (a partir de 12 anys i no té límit d'edat) o professor amb els documents corresponents.

Assegurança de viatge

Un altre qüestió molt important per a viatjar tranquils és portar una assegurança d'assistència a l'estranger que cobreixi les despeses derivades de malaltia, accidents o qualsevol altra incidència sanitària que ens pugui donar-se al lloc de destí o durant el desplaçament (despeses d'hospitalització, medicines, repatriació, etc).

També pot cobrir despeses derivades de robatori, responsabilitat civil, pèrdua de l'equipatge, etc. El millor que pot passar és no necessitar-la, però si arriba el cas millor tenir-ne una.

Si pagueu una mútua d'assistència sanitària privada normalment ja inclou l'assistència sanitària a l'estranger sense cost addicional.

També si paguem el bitllet d'avió o el viatge amb una targeta de crèdit VISA tenim alguna cobertura per a alguns determinats conceptes (els trobarem especificats en el contracte de la targeta).

Però si no disposem de cap mena de cobertura és recomanable contractar una assegurança pel període en que estarem de viatge, i això es pot fer en la mateixa agència de viatges on comprem el bitllet d'avió o bé contractant-la directament a través d'Internet en els portals de les principals asseguradores.

Dades de seguretat

I per acabar, recomanem apuntar en un paper, que cal portar separat de la nostra documentació de viatge, dades com el nº de passaport, localitzador del bitllet d'avió, numeració dels xecs de viatge (si en portem), nº de la targeta de crèdit, dades personals com el nom i domicili, nº de compte bancari (per a poder fer una transferència de diners si és necessari), ... que arribat el cas ens facilitin la denúncia, renovació i/o anul·lació en l'hipotètic cas de pèrdua o robatori de documents tals com el passaport, bitllet d'avió, xecs de viatge, targeta de crèdit, etc.

També podem apuntar-hi telèfons de contacte per a trucar des de qualsevol lloc del món en cas de necessitar autorització de la mútua d'assistència sanitària, o per anul·lar els xecs de viatges i les targetes de crèdit.

També podem escriure totes aquestes dades en un correu electrònic que ens enviarem a nosaltres mateixos abans de marxar de viatge, de tal forma que des de qualsevol lloc del món amb connexió a Internet podrem llegir aquesta informació des del nostre correu web (Gmail, Hotmail, Yahoo, etc).

I el més nou és escanejar o fotografiar digitalment tota la documentació que creiem convenient (passaport, visat, bitllet d'avió, carnet de conduir, xecs de viatge, etc) i emmagatzemar-la en un servidor web segur, de tal forma que sigui accessible i consultable per nosaltres des de qualsevol lloc del món en cas de necessitar-ho.


VACUNES I SALUT. FARMACIOLA PER AL VIATGE

salud

Si la nostra destinació és un país de clima tropical o amb unes condicions sanitàries deficients (en general solen ser zones de l'Àfrica, especialment l'Àfrica subsahariana, Àsia i Amèrica del Sud i Central) és convenient recórrer a un centre especialitzat en malalties importades o sanitat exterior.

En aquests centres, en funció de la nostra destinació i/o el nostre tipus de viatge, ens indicaran les prevencions sanitàries a prendre i si cal alguna vacuna.

Vacunació

Les vacunes més comuns inclouen febre groga, poliomielitis, febres tifoides, antitetànica, hepatitis A i B, o la profilaxi contra la malària.

Cal tenir en compte, també, que cada zona té les seves peculiaritats en qüestió de riscos sanitaris i a més poden ser canviants amb el temps, per tant el que és vàlid per un any no té perquè ser-ho al següent.

Per saber els centres sanitaris especialitzats als que adreçar-se, segons província, podeu consultar la pàgina Centres de vacunació internacional a Espanya del Ministerio de Sanidad y Consumo espanyol. Normalment cal concertar prèviament el dia de la visita a un d'aquests centres i, donada la situació actual de saturació d'aquest tipus de serveis (especialment a l'estiu), us recomanem no esperar al darrer moment.

Per a documentar-se sobre la situació sanitària mundial (i vacunació exigida i/o recomanada) consulteu les pàgines en castellà Situación sanitaria mundial por países del Ministerio de Sanidad y Consumo, de l'OMS - Organització Mundial de la Salut, o també de Travel Health Online, aquesta en anglès.

En molts casos la vacunació és simplement recomanable, però en d'altres és obligatòria i pot ser exigida per les autoritats locals d'alguns països.

Aquest sol ser el cas de la febre groga i llavors cal portar, entre la documentació de viatge, el corresponent Certificat Internacional de Vacunació que acredita que estem vacunats.

Per a qualsevol tipus de viatge, si estem seguint un tractament mèdic molt específic o requerim alguna atenció especial no estaria malament comentar el fet del viatge al nostre metge de capçalera.

Cobertura sanitària

Si viatgem per territori espanyol és suficient amb portar la targeta sanitària individual de la Comunitat Autònoma corresponent (del CatSalut en el cas de Catalunya) i/o la cartilla de la Seguretat Social espanyola.

Per al cas de països de la Unió Europea i alguns d'altres la targeta sanitària europea dóna cobertura sanitària en cas de malaltia o accident. Però en general pot ser molt recomanable augmentar la cobertura contractant una assegurança privada de viatge.

Farmaciola

Un aspecte molt important d'aquest apartat de salut és afegir al nostre equipatge una farmaciola amb coses bàsiques que podem necessitar durant el viatge i que en alguns llocs del món pot ser molt difícil o impossible trobar-ne.

Sobre el contingut de la farmaciola veure una llista orientativa al final d'aquesta guia.

També pot ser útil portar els prospectes dels medicaments que podem necessitar amb l'objectiu de conèixer la seva composició, per exemple en el cas de voler evitar possibles contraindicacions amb altres fàrmacs o també per a obtenir medicaments equivalents en altres països (és molt possible que en un país donat no trobem la marca Gelocatil, però si medicaments que contenguin paracetamol).

Llargs desplaçaments en avió

Apart de la situació sanitària en el país o països a visitar també cal tenir en compte els efectes sobre la salut dels desplaçaments llargs en avió.

La reducció d'oxigen en la cabina, la taxa d'humitat relativament baixa i la immobilitat perllongada poden ocasionar problemes circulatoris, així com problemes respiratoris.

La probabilitat de desenvolupar aquesta patologia és molt baixa si no es tenen factors de risc, però es recomana fer alguns exercicis a intervals freqüents per a estimular la circulació, no situar l'equipatge de mà en llocs que restringeixin els moviments de les cames i vestir roba còmoda i folgada.

També s'ha d'evitar consumir begudes carbonatades i determinades verdures perquè la reducció de la pressió fa que s'expandeixi el gas abdominal.

Les diferències de pressió provoquen igualment molèsties en l'oïda mitjà i en els sins del crani, que es poden evitar bevent o mastegant xiclet, mentre que el descens en un 20% de la humitat pot ocasionar problemes oculars, especialment entre els viatgers que duen lents de contacte.

Un altre problema derivat dels viatges és el desfasament horari o jet lag, provocat per passar d'una zona horària a una altra en un curt període de temps, que causa fatiga, estrès, insomni i redueix les capacitats físiques i mentals.

Es recomana dormir durant el vol, beure gran quantitat de líquid abans i durant el trajecte, no beure alcohol i exposar-se a plena llum en arribar al lloc de destinació.

Respecte als nens, es recomana que no viatgin amb avió si són menors de set dies i que es presti molta atenció a la seva correcta hidratació, mentre que es recomana a les dones embarassades evitar les àrees en les quals la malària és endèmica, així com les zones de gran altitud o remotes.

En la secció Vacunació i salut de Viatgeaddictes.com podeu trobar alguns enllaços interessants d'on obtenir informació oficial i actualitzada d'aquest important capítol del viatge.


DINERS I CÀLCUL DEL PRESSUPOST PER AL VIATGE

diners

Com ja us podeu imaginar el tema dels diners és un altre punt importantíssim en tota organització d'un viatge. D'entrada recomanem fer un pressupost realista per saber quants diners necessitarem.

A partir dels preus indicats per les guies i d'acord amb el tipus de viatge que volem fer elaborarem un pressupost diari aproximat que multiplicarem pel nombre de dies del viatge i incrementem la quantitat resultant amb un cert percentatge per donar més marge i absorbir puges de preus i imprevistos (però sense passar-se, per a no dur molts més diners dels necessaris).

Per al viatge podem portar diners en efectiu, xecs de viatge, targeta de crèdit o dèbit, o qualsevol combinació de les anteriors.

Diners en efectiu

Avui dia l'Euro ja s'accepta arreu del món. Per tant, excepte en casos molt concrets en que continua essent recomanable portar dòlars americans, és una despesa innecessària canviar aquí d'Euro a dòlar i un cop allà canviar de nou a la moneda local.

De vegades també ens hem trobat amb haver de pagar les taxes de sortida o el visat obligatòriament en dòlars americans, per la qual cosa el que fem és portar sempre una petita quantitat de diners en US$, però la resta en Euros.

En canviar divises, sigui a casa nostra com al país de destinació, cal anar amb molt de compte amb el canvi aplicat per l'entitat bancària o oficina de canvi, així com amb les comissions aplicades.

Si és possible, sempre és bo comparar uns quants llocs abans de decidir-nos per un, ja que les diferències solen ser significatives.

En molts països les oficines de canvi solen donar millor canvi que els propis bancs, però s'ha de comprovar. També l'experiència ens diu que, en general, els bancs o oficines de canvi que trobem als aeroports no solen oferir el millor canvi, pel que recomanem canviar, en arribar a l'aeroport, el mínim necessari.

Tant si portem euros com dòlars americans és recomanable portar uns quants bitllets grans (de 50 o 100, per exemple), ja que normalment amb ells obtindrem un millor canvi que amb els bitllets petits, però també cal portar-ne de petits per a tenir canvi si el necessitem.

També és important portar bitllets el més nous possibles i que no estiguin trencats o molt guixats, ja que en alguns països no els voldran canviar o els pagaran pitjor que els nous.

Xecs de viatge

Tenen l'avantatge de poder recuperar el seu import en cas de pèrdua o robatori, però en moltes zones (sobretot en àrees rurals) no els accepten o els paguen pitjor que l'efectiu (moltes vegades comporten una comissió de canvi).

Si portem xecs de viatge és millor canviar-los en les grans ciutats i portar diners en efectiu per a la resta. En qualsevol cas recomanem documentar-se bé sobre l'acceptació dels xecs de viatge o no en la destinació específica a visitar.

Targetes de crèdit

Són cada cop més acceptades arreu del món (especialment la targeta VISA), però no cal confiar-se massa, ja que en països poc desenvolupats només sol ser útil en les ciutats i llocs molt turístics en general.

Però pensem que sempre va bé portar-la, especialment per a despeses grans i/o imprevistes (vols domèstics, hotels de certa categoria, etc). També és molt útil si pensem llogar un vehicle.

En algun país el pagament de serveis amb targeta de crèdit porta aparellat el pagament d'una comissió (informeu-vos prèviament per a no pagar més del compte).

I en llocs on la lectura de la targeta en el moment de fer el pagament es fa amb un paper carbó de còpia cal assegurar-se que aquest paper carbó és destrueix davant vostre si no voleu tenir sorpreses posteriors.

Una altra avantatja de la targeta de crèdit o dèbit és que amb ella podem treure diners en un caixer en qualsevol país que tingui una mínima xarxa de caixers automàtics disponible, però això no és molt comú fora del món desenvolupat.

Però disposar de diners d'aquesta forma també sol tenir un cost en forma de comissió que dependrà de cada entitat bancària. La contrapartida és que podem disposar d'efectiu en moneda local en qualsevol moment (dia, nit, o festiu) i que de vegades la taxa de canvi aplicada és millor que la que obtindríem canviant al banc.

Control del pressupost durant el viatge

Durant el viatge és recomanable fer un seguiment del diners gastats i del compliment del pressupost previ. Això ens permetrà ajustar el dia a dia als imprevistos.

Els diners en efectiu, xecs de viatge o targeta de crèdit (i d'altres documents importants com el passaport o bitllets d'avió) els hem de portar sempre amb nosaltres, repartits i/o amagats segons cadascú.

Però mai deixar-los en l'equipatge facturat. Tampoc deixar-los a l'hotel, a no ser que sigui dins d'una caixa de seguretat fiable.

En el cas d'habitacions compartides s'han de prendre precaucions especials, ja que solen ser menys fiables alguns viatgers malintencionats que el propi personal de l'allotjament.

Per al darrer dia hem de conèixer amb antelació si haurem de pagar taxes aeroportuàries (sovint van incloses en el bitllet d'avió) o taxes de sortida per reservar la quantitat corresponent.

Si després de tot encara ens sobra moneda local (que no podrem canviar a casa nostra), podem intentar canviar-la a Euros o US$ en una oficina de canvi de la ciutat d'on partim o a l'aeroport.


PROPOSTA DE LLISTA DE VIATGE I EQUIPATGE A DUR

equipatge

Lògicament el tipus de viatge que fem i el transport que fem servir per a moure'ns condiciona l'equipatge de viatge a portar.

Si viatgem amb cotxe privat potser no importa tant el tipus, pes i volum del nostre equipatge, però si preveiem agafar transport públic és molt millor portar una motxilla que maletes o bosses de viatge, optimitzant al màxim el seu pes i el volum.

En el nostre cas solem portar una motxilla gran, que es queda a l'hotel amb la roba i tot allò sense massa valor material o que no usem normalment en el dia a dia, i una altra motxilla més petita, que portem sempre amb nosaltres, amb la càmera fotogràfica, documentació i tot allò més valuós o d'ús freqüent.

S'ha d'intentar optimitzar el volum i el pes de l'equipatge, ajustant-lo a la nostra força i envergadura física, ja que sempre les haurem de carregar nosaltres.

Ens sorprendríem amb les poques coses que realment mecessitem durant el viatge. De fet, l'únic imprescindible de veritat i que no podem oblidar a casa són els documents (passaport, visat, carnet conduir, ...) i els diners.

Per a evitar que es trenqui l'equipatge facturat és convenient que aquest no tingui masses nanses o altres parts exteriors que es puguin enganxar en les cintes transportadores o amb altres equipatges.

Per últim, si es visita algun país molt sensible amb el tràfic de drogues (Tailàndia, Colòmbia, Singapur, i altres...) és millor revisar personalment i tancar molt bé l'equipatge el darrer dia de viatge, abans de passar els controls a l'aeroport, per a no ser portadors involuntaris de droga o qualsevol altra substància prohibida.

A l'aeroport també podem embolicar l'equipatge a facturar amb plàstic protector.

Per a facilitar l'eventual devolució d'equipatge facturat i perdut per la línia aèria és convenient identificar l'equipatge amb una etiqueta on figuri el nostre nom, adreça o medi de contacte.

El tipus de roba i calçat que portem dependrà del tipus de viatge que fem i de la climatologia prevista.

Però, per no sobrecarregar l'equipatge amb el pes de moltes peces de roba, especialment en viatges llargs, una bona idea és portar roba vella que a mesura que anem utilitzant la puguem donar o llençar, alleugerint així el pes de la motxilla.

També podem, durant el viatge, anar rentant la roba bruta amb sabó en hores mortes a l'hotel (tenint en compte el temps d'assecat) o en una bugaderia.

En alguns països, per exemple Índia o Xina, també és bona idea comprar roba als mercats locals, on de ben segur trobarem de tot i a millor preu que a casa nostra.

Donat que en els darrers anys s'han incrementat notablement les mesures de seguretat en els aeroports ara hi ha uns quants objectes que no es poden pujar a bord, com per exemple líquids, navalles, tisores, pinces, etc. Si portem algun d'aquest objectes haurem de tenir la precaució de posar-los prèviament dins l'equipatge a facturar.

També les pèrdues d'equipatge facturat en aeroports s'han esdevingut cada cop més freqüents, per la qual cosa recomanem no facturar amb l'equipatge coses de valor o molt importants per a nosaltres, o en cas contrari ens arrisquem a no tornar-les a veure mai més.

Llista Viatgeaddictes de coses a emportar de viatge

A continuació suggerim una possible llista de coses a emportar en un viatge que nosaltres hem anat confeccionant al llarg dels anys d'experiència de molts viatges independents ja fets.

Evidentment aquesta llista és purament orientativa i s'ha d'ajustar a les vostres preferències personals, la forma de viatjar i la destinació escollida.

Per això, insistim en que no tot el que figura en aquesta llista serveix per a tots els viatges.

En qualsevol cas suggerim tenir una llista pròpia que utilitzarem en cada viatge i que podrem anar revisant en preparar l'equipatge per a estar segurs de no deixar-nos res.

Equipatge
  • Motxilla petita (per a portar sempre amb nosaltres les coses de valor i d'ús freqüent)
  • Motxilla gran (per a la resta)
  • Protector per a la(es) motxilla(es) (evitarem que es mulli en cas de pluja)
Descans
  • Llençol-sac (p.e. per a llits o superfícies de neteja dubtosa)
  • Xarxa mosquitera (per a protegir el llit de petits animals)
  • Flassada tèrmica
  • Reposacaps inflable (per a llargs viatges)
  • Taps per a les oïdes (imprescindibles per a descansar en llocs sorollosos)
Documentació
  • Ronyonera, cinturó o cartera porta-documents (per a portar la documentació important enganxada al cos)
  • Passaport / DNI
  • Visat (només si és necessari i no es pot obtenir en arribar a la destinació)
  • Fotos carnet
  • Certificat de vacunació (només en el cas de països que l'exigeixin, p.e. febre groga)
  • Bitllet d'avió o transport (e-ticket imprès i/o nº de reserva)
  • Permís de conduir (el propi o l'internacional si és necessari en la destinació)
  • Documentació del vehicle (només si viatgem amb el nostre propi vehicle)
  • Assegurança de viatge (assegurança d'atenció mèdica, hospitalització, repatriació, pèrdua d'equipatge, etc.)
  • Carnet d'estudiant ISIC (en alguns països pot estalviar bastants diners)
  • Carnet d'alberguista YHF (descomptes en allotjaments i altres en alguns països)
  • Dades de seguretat (telèfons d'emergència de l'assegurança mèdica o de viatge i de la targeta de crèdit)
  • Fotocòpies de seguretat (en paper o online, per al passaport, visat, etc)
  • Guia de viatge i mapes (informació pràctica i útil sobre la destinació)
  • Mini-diccionari o guia de conversa (molt útil en alguns països, com la Xina)
  • Quadern de notes (per a escruire el diari de viatge i publicar-lo després a Viatgeaddictes.com)
  • Bolígrafs (útils per a omplir els formularis d'immigració o per a escriure les nostres notes)
  • Llista d'adreces postals o e-mail (per a enviar postals o missatges a família i amics)
Eines virtuals
  • Compte de correu electrònic (és molt útil disposar d'un compte de correu web, tipus Gmail o similar)
  • Compte Skype (amb Skype és possible trucar, a través d'Internet, des de qualsevol país, molt més barat)
Diners
  • Efectiu en Euros (portar una quantitat realista, ni poc ni massa)
  • Efectiu en divises (US$, iens, lliures, etc. Només si ja les tenim o creiem que ens poden ser útils en la destinació)
  • Xecs de viatge (per si algú prefereix no dur tots els diners en efectiu, tot i que tenen un cost i no sempre són útils)
  • Targeta de crèdit o dèbit (cada cop més útils, especialment en pagaments grans o per a llogar un vehicle)
Fotografia
  • Càmera fotogràfica (analògica o digital)
  • Objectius i accessoris de fotografia (tele, macro, filtres, trípode, etc)
  • Bateries o piles de recanvi
  • Carregador de bateries i Adaptador universal per a endolls
  • Memòries d'emmagatzematge (per a fotografia digital: memòries internes, discs durs USB, etc)
  • Rodets de diapositiva i/o paper (per a càmeres analògiques)
  • Prismàtics (per a observació de la natura)
Altres dispositius electrònics (per a viatgers geek)
  • Telèfon mòbil, PDA o similar (veure si servirà en el país de destinació i millor si és un terminal lliure)
  • Ordinador portàtil, netbook, iPad o similar (millor si té wi-fi per a connectar-se a Internet en aeroports, hotels, etc)
  • Disc dur extern (si es preveu enmagatzemar un ingent número de fotografies/vídeos digitals)
  • iPod o reproductor de mp3/mp4 (per a escoltar la música preferida durant el viatge)
  • Consola portàtil de videojocs (per a matar estones d'avorriment (?))
  • Cables, carregadors de bateries i adaptador universal per a endolls, per alimentar tots els dispositius anteriors.
Farmaciola

 (*) consulteu al metge de capçalera sobre la conveniència o no per al vostre cas d'alguns d'aquests medicaments ...

  • Analgèsics (p.e. gelocatil o aspirines)
  • Pastilles diarrea (p.e. fortasec)
  • Antibiòtics (p.e. clamoxyl)
  • Tiretes i/o esparadrap
  • Desinfectant (mercromina)
  • Antihistamínic (per a calmar el dolor de picades d'insects, per exemple)
  • Antifúngic
  • Sals rehidratants
  • Xeringues d'un sol ús
  • Col·liri ulls
  • Protector labial
  • Pastilles per a la gola (útils per a irritacions causades per l'A/C o la contaminació)
  • Altra medicació habitual pròpia
  • Prospectes dels medicaments anteriors
  • Repel·lent d'insectes (recomanable amb un 40% de toluamida)
Higiene personal
  • Necesser
  • Gel bany
  • Xampú
  • Colònia
  • Desodorant
  • Pinta
  • Pasta dentífrica y Raspall de dents
  • Escuma i fulles d'afaitar
  • Compreses i/o tampons
  • Paper WC (un rotllo per a llocs on no n'hi ha)
  • Mocadors paper
  • Tovallons colònia
  • Pólvores de talc
  • Tisores petites i/o pinces
  • Preservatius
  • Protector solar
Roba
  • Botes de muntanya, bambes
  • Calçat descobert
  • Xancletes bany (útils per a dutxes o banys de dubtosa netedat)
  • Mitjons
  • Roba interior
  • Roba de bany
  • Pantalons i Faldilles
  • Bermudes
  • Cinturons
  • Samarretes i Camises (de màniga curta i/o llarga)
  • Sarong, Pareo (per a la platja, per a cobrir-se el cap, etc)
  • Gorra
  • Roba d'abric (p.e. folre polar, jerseis, parques)
  • Impermeable pluja
  • Tovallola bany
  • Bosses plàstic (útils per a separar roba neta i bruta)
  • Sabó rentar roba
  • Corda (per a estendre la roba humida o per a instal·lar la mosquitera)
  • Pinces per a estendre la roba
Alimentació
  • Fruits secs, Galetes i/o Barres energètiques (per a sobreviure en aeroports o en viatges llargs)
Altres
  • Ulleres de sol
  • Navalla suïssa multiusos
  • Encenedor de gas
  • Llanterna
  • Cadenat (per a tancar compartiments de l'equipatge)
  • Rellotge-despertador
  • Espirals anti-insectes
  • Utensilis de càmping (només si tenim previst acampar)
  • Llibre de lectura, sudokus, joc de cartes (per a les hores mortes)