Aquesta és la descripció d'una ruta de dos dies complets d'un cap de setmana (finals de febrer de 2007) pel departament francès dels Pirineus Orientals (Pyrénées-Orientales en francès), pertanyent a la regió de Languedoc-Roussillon.
En ella recorrem indrets de les comarques d'Albères, Riberal, Conflent i Vallespir que van des de Cotlliure a Prada de Conflent, d'est a oest, i des de Perpinyà a Prats de Motlló, de nord a sud.
Aquest itinerari complementa el que trobareu en el Relat d'una escapada als Pirineus Orientals, 2022, molt més actual que aquest i que inclou altres llocs visitats en el mateix departament.
Entrem a França pel pas fronterer de La Jonquera-Le Perthus i a la població de Le Boulou agafem la carretera D618 fins a Cotlliure, passant molt aprop del bonic castell de Valmy.
Un cop a la preciosa població de Cotlliure (Collioure en francès) dediquem una bona estona a visitar els seus nombrosos punts d'interès: el camí del Fauvisme, el Palau Reial, la tomba de Antonio Machado, etc.
A Cotlliure dinem en el Bar de la Marine (1, Quai de l'Amiraute - Cotlliure), on gaudim d'un menu du routard per 12'90 Eur asseguts a la seva terrassa exterior.
Després de dinar i, abans de marxar, seguim la carretera que ressegueix l'anomenada Costa Vermella fins arribar a la població de Portvendres (Port-Vendrès en francès).
Aquí girem cua i agafem la ruta D114 primer i la N114 després fins arribar a Perpinyà, la capital del departament, on visitem el seu interessant nucli històric.
Al centre de Perpinyà coincidim amb una colorida festa prèvia al partit de rugby entre l'equip local, els Dragons Catalans, i l'equip anglès Leeds Rhinos.
A última hora de la tarda sortim de Perpinyà per la carretera N116 en direcció cap a Prada de Conflent, la població on farem nit.
De camí, veiem des de la carretera els Orgues d'Ille sur-Têt, una curiosa formació geològica que pot recordar la Capadòcia.
També fem una breu parada al fotogènic poblet d'Eus.
Un cop a Prada de Conflent (Prades en francès) escollim l'Hotel Hostalrich (156, av. Général de Gaulle - 66500 Prades; tel. 04 68 96 05 38), on una habitació doble amb bany privat i TV ens costa 32 Eur. És senzill, però molt correcte per aquest preu.
I per sopar recomanem el menú de 15 Eur del restaurant Le Meridienne (20, rue des Marchands - 66500 Prades).
Comencem el dia anant a la bonica població de Vilafranca de Conflent, on visitem el seu nucli emmurallat (també es pot pujar al Fort Liberia).
Tornem a Prada de Conflent i des d'aquí agafem una carretera local que ens condueix a l'abadia de Sant Miquel de Cuixà.
Els diumenges l'abadia no és visitable, però aprofitem la missa de les 11 del matí per a poder entrar i veure el preciós claustre, de marbre rosat, i l'interior de l'església.
Tornem per la N116 en direcció a Perpinyà i a Ille sur-Têt ens desviem per la D615.
Poc abans d'arribar a la població de Thuir ens desviem per una carretera local per a visitar Castellnou dels Aspres (Castelnou en francès), un preciós poble de pedra situat en un turó i amb un castell ple d'història dalt de tot. Aquesta vila està considerada com un dels pobles més bonics de França.
A Thuir veiem per fora les interessants Caves de Byrrh, creades al 1891 per a produir l'aperitiu Byrrh que va arribar a tenir fama mundial. Aquí es troba la bóta de roure més gran del món.
Des d'aquí continuem per la carretera D615 en direcció a Ceret (és molt bonic el trajecte a partir de Llauró).
A la població de Ceret hi ha nombrosos punts d'interès (nucli medieval, Pont del Diable, etc).
En aquesta població aprofitem per dinar un menú de 16 Eur, que estava força bé, en la brasseria Le France (35, bd. Maréchal Joffre).
Acabada la visita a Ceret continuem cap a l'oest. Ens aturem a Arles sur-Tech per a visitar la seva bonica abadia.
Continuem trajecte fins a Prats de Mollo i la Presta per a fer la darrera visita d'aquesta ruta. Aquí visitem el nucli històric de la vila i el Fort Lagarde.
Per últim, des de Prats agafem la carretera en direcció a Ripoll, la qual s'enfila per la muntanya, donant unes perspectives magnífiques sobre Prats de Mollo i els cims nevats com a teló de fons.
La carretera ascendeix fins arribar als 1.510 metres d'alçada del Coll d'Ares. A partir d'aquí s'inicia el descens, ja per terres gironines, en el camí de tornada a casa.