Nosaltres ens varem decantar per viatjar a Romania amb Inter-rail, pel rollet de que es coneix molta gent al tren i perque realment a Romania la xarxa de tren és molt més extensa que a Espanya. Recordo pel que no ho sàpiga que Inter-rail és un bitllet que et permet viatjar per tota Europa durant un mes, en trens que no siguin ni intercities ni d'aquests molt ràpids.
Hi ha diferents tarifes. Jo vaig haver d'agafar la més cara. que és la que és per majors de 26 anys i que cobreix tot el sector d'Europa, menys Rússia, i té una validesa d'un mes. Vaig pagar uns 515 euros. Abans d'agafar un tren t'has d'assegurar que és compatible amb Inter-rail, perquè si no ho és llavors pagues el 50 per cent del bitllet. El trajecte fins la frontera amb França no el cobreix Inter-rail i s'ha de pagar el 50%.
Vam agafar a Barcelona un tren de rodalies fins a Portbou. Inmediatament s'agafa un altre que et porta fins a Vintimiglia (frontera d'Italia amb França), un altre fins a Gènova i, si tens sort, directe a Milà, de Milà a Venècia, i finalment des d'allà s'agafa el tren més important de tots: el que et porta fins a Timisoara (Romania)... Uff..!!.
El tren de Venècia a Timisoara passa per Eslovènia, Croàcia i Hongria, sense fer cap tipus de transbord, en 24 hores. Les butaques es transformaven en llits, de conya.
Bàsicament cal saber que l'Inter-rail a Romania només es vàlid pels trens personals, tal com sona. Pels acelerat s'ha de pagar un suplement. Sempre s'ha de fer la reserva del tren entre una hora i cinc minuts abans que surti. A la taquilla de l'estació cal mostrar l'Inter-rail i demanar una reservation. Si no tens la reserva feta o alguna cosa no està en ordre llavors el revisor et pot timar i dir-te que paguis un suplement molt més car que s'embutxaca ell mateix.
Entre els acelerat i els personals no hi ha quasi cap diferència en comoditats ni rapidesa.
Quan deixes Hongria i entres per la frontera a Romania la diferència és bestial: les infrastructures, la gent... Al principi impressiona una mica, però si hi estàs un mes com nosaltres llavors t'acostumes... No va ser un viatge de comoditats precisament.
La moneda romanesa és el leis, i 33.000 leis equivalen a 1 euro. Allà la vida està molt barata. Dinar en un restaurant et pot costar uns 3 euros. Nosaltres portàvem una quantitat en euros, sobretot pels països que has de creuar i perquè si vols pots pagar en euros també a Romania, però és més avantatjós pagar en leis. Amb la Visa obteníem leis a les principals ciutats.
Es un pais bastant segur, crec que més que qualsevol ciutat gran de la resta d'Europa i és molt fàcil fer-hi amistat.
És relativament fàcil que a les estacions de tren et proposin casare, que vol dir que t'ofereixen una habitació de casa seva per un preu barat. Nosaltres vam agafar habitacions d'aquesta manera moltes vegades. Et poden costar entre 30.000 i 100.000 leis (entre 1 i 3 euros) per habitació i dia!!!!. És recomanable anar al casare d'algú conegut.
Segurament ens vam perdre moltes coses, però vam centrar el nostre viatge a les regions més muntanyoses.
Timisoara
Sigisoara és una petita i preciosa ciutat medieval. La primera o la segona setmana de juliol hi ha un festival medieval collonut, amb molta gent jove... Allà va néixer Vlad Tepes, o dit d'una altra manera, Dràcula. Casare recomanat: ioan Muntean Strada. Tamplarior núm 2, en el centre històric de Sigisoara.
Sibiu. Ciutat amb un casc antic medieval preciós.
Cluj és una ciutat molt gran.
Brasov, amb un preciós castell de Dràcula.
Maramures, regió molt rural, i potser la més autèntica de totes. El casare recomanat aquí és el de Coman Ion (nom de la família), trada Principala, n. 89, com.Sacel (poble), Maramures. Tel. 0262/339230
Patejar pels Munti Parin.
Retezad, un parc natural preciós.
Bucovina, amb boscos interminables.