logo QR VIatgeaddictes
--- El web amb informació pràctica per al viatger independent i alternatiu ---
Bandera de Bèlgica

BÈLGICA

Relat d'un viatge de Cap d'Any a Flandes i Brussel·les

Manel Cristóbal
Published on Data viatge: 2019 | Publicat el 06/06/2019
Darrera actualització: 04/2022
2.6 de 5 (80 vots)

Introducció

Possiblement el Cap d'Any no és la millor de les èpoques per passejar per ciutats com Gant, Bruges y Brussel·les.

En aquesta època de l'any fa fred i es fa fosc aviat, però, com en moltes altres ciutats europees, els mercats de Nadal, les fires i la il·luminació nadalenca de les seves precioses places i edificis les fan molt interessants.

La històrica regió belga de Flandes ocupa el nord del país i comprèn diverses províncies, de les quals Gant és la capital de la província Flandes Oriental i Bruges de la Flandes Occidental.

Brussel·les, per la seva banda, és la capital del país i de la regió de Brussel·les-Capital, a més de ser la seu principal de les institucions de la Unió Europea i l'OTAN, entre d'altres.

Fitxa tècnica del viatge

Dates del viatge

Del 29 de desembre de 2018 al 4 de gener de 2019.

Itinerari

Dia 1: Barcelona - aeroport Charleroi - Brussel·les - Gant
Dia 2: Gant
Dia 3: Gant - Bruges - Gant
Dia 4: Gant - Brussel·les
Dies 5-6: Brussel·les
Dia 7: Brussel·les - aeroport - Barcelona

Transport

El trajecte de Barcelona a Brussel·les, anada i tornada, el vam fer en avió.

Un cop a Bèlgica ens vam moure en tren, ja que Bruges, Gent i Brussel·les no són gaire lluny uan de l'altra (a Bèlgica tot és a prop). La informació dels horaris i durades dels trajectes dels trens belgues la podeu consultar a la pàgina de la Societat Nacional del Ferrocarrils Belgues (CNBS en francès i NMBS en neerlandès).

Hi ha molta freqüència de trens i convé consultar els horaris de cada dia (els dies festius hi ha variacions). Podeu comprar els bitllets en línia, per internet, com vam fer nosaltres. Els preus són molt assequibles.

Per anar/tornar a l'aeroport també es pot fer en tren. Si hi ha algun canvi d'andana també ho avisen. Es molt fàcil ràpid i còmode. Nosaltres, en arribar a l'aeroport de Brussel·les ja vam agafar el tren que, amb un canvi en l'Estació Central de Brussel·les, ens va portar en poc més d'una hora a la ciutat de Gent.

Allotjament

En aquestes dates ed Nadal i Cap d'Any, aneu al lloc que aneu, sempre cal reservar allotjament amb temps. Nosaltres ho vam fer una mica tard i ja hi havia llocs plens. A més els preus sempre són més alts.

Gant: ens vam allotjar tres nits en l'hotel Ibis budget Gent Centrum Dampoort (119 €/nit per a dues persones).

Brussel·les: ens vam allotjar les altres tres nits en l'Atlas Hotel Brussels (107,10 €/nit per a dues persones).

Clima

En quan el temps va estar quasi tots els dies molt ennuvolat i algun cop amb plugim, però vam tenir sort. La temperatura no variava gaire, entre els 2 i els 7ºC.

Idioma

Uns petits comentaris sobre el tema dels idiomes a Bèlgica. A grans trets, pel que fa l'idioma, n'hi ha dos de principals: el francès, que es parla a la Valònia (la part sud de Bèlgica), i el neerlandès, que es parla a Flandes (la part nord).

De vegades ens pot semblar que a Flandes es parla flamenc, però això es un error. El seu idioma és el neerlandès, al que vulgarment anomenem holandès, de la mateixa manera que li diem Holanda als Països Baixos.

En els llocs web o a les oficines d'informació sempre veurem FR per a fer referència al francès i NE si es fa referència al neerlandès.

A Brussel·les, la capital del país, es parla un o l'altre segons el barri, però el francès és majoritari arreu. No així a Gant i a Bruges, on el neerlandès és la seva llengua i poca cosa hi ha retolada en francès (ni tan sols el parlen).

Altres

• Si hi ha una característica comuna a les tres ciutats visitades, sobretot a Gant i Bruges, són les seves places envoltades de cases barroques.

Es una continuïtat del que podeu veure si visiteu Holanda. De fet, hi ha cops que si us tanquen el ulls i us deixen anar al bell mig d'un carrer amb el seu canal us podeu pensar que esteu a Amsterdam.

I és que el gran atractiu de Gant i Bruges són els seus carrers, canals i places, amb una gran continuïtat arquitectònica.

• No feu cas dels operadors turístics que venen paquets d'un sol dia a Gant i Brugues des de Brussel·les. Trobo molt poc professional aconsellar fer aquest tipus de visita.

Tot i que Brugues és petita i que Gant tampoc és gaire gran, no deixen de ser dues ciutats amb un enorme encant.

El seu atractiu no és un lloc especial on anar a fer la foto i marxar. Els seus atractius, i en són molts, t'obliguen a caminar pel màxim nombre de carrers i creuar el màxim nombre de canals (no cal que us gasteu ni cinc cèntims per anar amb barca).

• La gràcia és poder veure els mateixos llocs, si teniu sort, amb la llum de primera hora del matía, del capvespre i també de nit. Va ser molt maco i, a estones, sorprenent veure un canal de dia i de nit.

No és que nosaltres poguéssim gaudir d'un cel esplèndid, però estant en ple hivern, a les 16:00 ja es feia de nit i per cap d'any totes les places, canals i principals edificis estaven il·luminats.



Impressions d'un viatge a Gant, Bruges i Brussel·les

Dies 1-2: GANT

Comencem per Gant (Gent en neerlandès, Gand en francès, i Gante en espanyol).

Arribem el primer dia a Gant després de volar des de Barcelona a l'aeroport de Brussel·les, on agafem un tren que ens porta a la ciutat de Gant via l'estació central de Brussel·les.

En el web VisitGent podeu adonar-vos de tot el que podreu visitar en aquesta ciutat. És una pàgina molt complerta que quasi fa innecessari cap comentari per part meva.

Canal de Gant
Canal de Gant

Si heu llegit altres entrades meves en aquest web cada cop soc més de l'opinió que com menys imatges veiem dels llocs a on volem anar molt millor, ja que arriba el moment en que es perd el factor sorpresa.

Recordeu que per a visitar la ciutat es tracta de caminar. No vam agafar ni un sol transport públic.

I si ha havia gent en un lloc el canviavem per un altre més solitari per a tornar-hi després.

I en funció dels núvols que hi havia pujàvem a la torre de la catedral o anàvem a un museu.

Encara que no sigueu molt de museus no us perdeu el Museu de Belles Arts, amb una molt bona col·lecció d'art flamenc (ara si que es pot dir flamenc).

A nosaltres en encanten els pintors flamencs!!. I si teniu sort (nosaltres la vam trobar en restauració i només hi havia una rèplica) podeu meravellar-vos amb l'Adoració de l'Anyel Místic, del pintor Jan van Eyeck, ubicat en la Catedral de Sant Bavó.

Cases de les vídues de Gant
Cases de les vídues de Gant

La típica foto del canal de Gant és des del pont de Grasburg. Nosaltres és on vam estar el dia 31 de desembre a les dotze de la nit, amb el canal i-il·luminat pels focs artificials.

Una altra sorpresa a Gant és veure un castell, amb les seves muralles, al bell mig de la ciutat.

Es tracta del Castell dels Comptes de Flandes (Gravensteen Gent en neerlandès), més bonic per fora que per dins, al menys segons el nostre parer, però de visita obligada perquè des d'ell, a més, tindreu molt bones vistes.

I recordeu: camineu!!. I si llegiu una mica d'història de la ciutat comprendreu perquè l'emperador Carles V, malgrat haver nascut a Gant, no és pas gaire estimat aquí.


Dia 3: BRUGES

Fem un salt a Bruges (Brugge en neerlandès, Bruges en francès, i Brujas en espanyol). Hi arribem en tren des de Gant i hi estem tot el dia, fins que, ja tard, vam tornar també en tren a Gant per a celebrar la nit de Cap d'Any.

Bruges és una petita ciutat encisadora, un altre lloc on tot s'ha de fer caminant amb tranquil·litat i gaudint de la seva arquitectura gòtica i barroca. A l'igual que Gant o Amsterdam, Bruges també té canals.

El canal Minnewater de Bruges
El canal Minnewater de Bruges

I novament us recomano no fer una visita ràpida de la ciutat. Estigueu-hi estona recorrent els seus racons i, si podeu, contrasteu la llum de les primeres hores del dia amb la llum del capvespre o de la nit.

Bruges és patrimoni de la humanitat de la Unesco.

La ciutat de Bruges no és molt gran, així que de ben segur passareu dos o tres cops pel mateix lloc.

Tot el centre de Bruges està fet per a passejar, ja que està tancat als cotxes.

Fins i tot paga la pena anar en tren fins a Bruges, perque des de l'estació hi ha un recorregut per accedir a la Grote Mark que passa per un canal, el Minnewater, que ja us copsarà per la seva bellesa.

Tot itinerari passarà per la plaça major, la Grote Markt, dominada pel seu campanar, de 83 metres d'alçada. Aquesta plaça és bellíssima.

A més de pujar a la torre, heu de visitar altres edificis amb una magnifica vista sobre la plaça. Es per això, que és important, si voleu gaudir de les vistes, que escolliu bé el moment en que pugeu, per no tenir el sol de cara.

Una altra plaça molt maca és la plaça del Burg, on trobareu l'Ajuntament i la Basílica de la Santa Sang.

Un altre lloc de Bruges molt curiós són les Cases de la Caritat, una mena de barri tancat on vivien les vídues. Llegiu la història i trobeu els llocs, doncs n'hi ha més d'un.

La Grote Markt de Bruges
La Grote Markt de Bruges

Com en molts llocs d'Europa, la història us ha d'acompanyar mentre visiteu els seus carrers i descobriu les seves cases, esglésies, places i edificis.

I si podeu anar-hi fora de les temporades turístiques molt millor, perquè estar envoltat de grups enormes de gent fa malbé l'encant dels carrers.

Els dos llocs amb canals més fotografiats de Bruges són el Groenerie i el Rozenhoedkaai.

Tanmateix sou vosaltres els que hi heu de descobrir-los, fins i tot anant sense mapes. No hi ha millor visita que la que trobeu per sorpresa.

No us perdeu tampoc el Groeningemuseum, on trobareu una bona mostra de quadres dels primitius flamencs (pintura flamenca dels s. XV i XVI) on, entre d'altres, podreu admirar la pintura Madonna met kanunnik Joris van der Paele, de Jan van Eyck, una de les figures claus en l'aparició de l'escola flamenca.

En fi, tot això és tan sols una petita mostra dels llocs que podreu visitar a la ciutat. Entreu al web i llegiu una mica de la història de la ciutat. Així coneixereu la petita o gran història de molts dels seus llocs més emblemàtics.


Dies 4-7: BRUSSEL·LES

Acabem a Brussel·les (Brussel en neerlandès, Bruxelles en francès, i Bruselas en espanyol), la capital de Bèlgica i de la regió de Brussel·les-Capital (les altres dues regions belgues són Flandes i Valònia).

Brussel·les també és la capital d'Europa, amb les seves principals institucions. Però és una ciutat a l'ombra d'altres grans capitals europees, molt més famoses des del punt de vista turístic. Sembla que a Brussel·les només s'hagi d'anar perquè hi ha el Parlament Europeu o la Grand Place. I poca cosa més.

I quina va ser la nostra sorpresa en veure que no és així, ni de bon tros. De fet, teníem pensat anar un dia a Lovaina i no ho vam fer, perquè vam veure que Brussel·les ens donava per a visitar-la durant tres dies i més...

No sé si va ser per que hi havia els mercats de Nadal i tot estava il·luminat, però ens van trobar amb una ciutat plena de vida. Els carrers, més enllà dels turistes, eren plens de gent comprant. I els dies feiners, de gent anat a treballar.

Fidels al nostre costum de caminar el més possible, quasi tot ho vam fer a peu. Malgrat la ciutat és prou gran, els llocs més emblemàtics es poden recórrer a peu a partir d'itineraris diaris. El metro el vam agafar només un parell de cops.

Vam caminar per Brussel·les amb un mapa escala 1:1000 i sense Google Maps, fidels a intentar que uns GPS no ens anés diguent exactament on érem en cada moment.

Si voleu informació sobre tot el que es pot visitar o fer a Brussel·les hi ha un munt de pàgines web que donen informació de tot tipus. Una d'elles és Brussels Info. No és el meu propòsit fer de guia, només donar-vos impressions.

L'Atomium de Brussel·les
L'Atomium de Brussel·les

Possiblement hi ha tres imatges icòniques de Brussel·les: la Grand-Place, l'Atomium i la seu del Parlament Europeu.

El que més ens va agradar va ser la Grand-Place. No ens va decebre en absolut, tot el contrari. Tots els seus edificis són preciosos i només per anar a vistar-la ja valdria la pena anar a Brussel·les.

Quan vam estar allà, els primers dies d'any nou, encara estava il·luminada, així que hi anàvem de dia i de nit.

Com que es feia fosc aviat, es feia en aquelles dates un muntatge de llum i música sobre les façanes de tots els edificis de la plaça (l'ajuntament, la Maison du Roi, la Masion des Ducs de Brabant, Le Pigoen, les cases del gremis).

Heu de gaudir-la, intentant no estar envoltat de gent, tot i que això difícilment ho podreu aconseguir.

Després de visitar-la us heu de perdre pels carrers del centre que envolten la plaça. Hi trobareu llocs força interesants.

Aprop d'aquí hi ha el Manneken Pis (no us espereu res de l'altre món). Ara també hi ha una nena, la Jeanneeke Pis, ubicada en un altre lloc que podreu trobar passejant. I fins i tot hi ha un gos, el Zinneke Pis.

Ens va sorprendre la seu del Parlament Europeu, no tant pels edificis en sí, sinó pel fet d'estar ubicat en un bonic barri anomenat el barri europeu.

No vam entrar al Parlament, doncs hi ha havia una cua enorme, però sí vam visitar el la Casa de la Història Europea, un museu que hi ha al costat del Parlament i on s'explica la història de la Unió Europea. Es interessant.

L'església Notre Dame du Sablon
L'església Notre Dame du Sablon

De la tercera icona de Brussel·les, l'Atomium, només vam fer una visita a l'exterior.

S'hi ha d'anar en metro, doncs queda fora de la ciutat. Si no teniu temps podeu deixar-lo de banda.

L'interior de l'Atomium crec que no val gaire la pena i era car. Ara bé, veure'l per fora des de diversos angles està bé i, ni que sigui per la seva estructura i per la seva condició d'icona de la ciutat, crec que no costa gaire apropar-se.

Aquesta visita la vam fer l'últim dia, quan el cel estava clar i era millor per a fer fotos.

Evidentment Brussel·les, com ja he dit abans, és molt més que aquestes tres icones i per aquest motiu també aconsello les següents visites:

• El Palau de Justícia, un dels edificis de pedra més grans del món i en el que podreu visitar el seu interior.

• La Catedral de Sant Miquel Arcangel i Gúdula, d'estil gòtic, i que vam trobar força interessant.

• L'església Notre Dame du Sablon ens va encantar. És més maca que la catedral. També és d'estil gòtic flamenc.

• Les Galeries Saint Hubert, construides en el segle XIX, essent una de les primeres d'Europa. Més que per elles mateixes, val la pena recórrer els carrers que l'envolten.

• El Museu d'Instruments Musicals. Encara que entreu al museu, heu d'admirar la seva façana modernista (Art Noveau). Hi ha molt edificis d'estirl Art Noveau a Brussel·les!.

• El Museus Reial de Belles Arts. Aneu amb compte, perquè són sis els museus que composen aquest conjunt (podeu veure'ls al web). Nosaltres vàrem escollir el Musée Oldmaster Museum. Fantàstic!!!.

Va ser tota una sorpresa, doncs no el teníem com un dels museus de pintura més significatius d'Europa, però resulta que hi trobareu Rubens, Tiepolo, Bosco i Bruegel (els dos).

Detall del quadre «Caiguda dels àngels rebels»
Detall del quadre «Caiguda dels àngels rebels»

I si us agrada Bruegel el Vell podreu meravellar-vos amb la pintura Caiguda dels àngels rebels. Us podeu passar una hora sencera només admirant aquest quadre.

• El Palau Reial, situat aprop de la zona dels museus i al costat del Parc de Brussel·les.

• La Borsa de Brussel·les. Aquest edifici el trobareu pel centre de la ciutat. Quan vam anar-hi estava el bell mig d'un mercat de Nadal.

• La Gran Sinagoga de Brussel·les, la qual podeu visitar anant en direcció cap al Palau de Justícia.

• El Palais d'Egmont, proper a Notre Dame du Sablon.

No cal dir que, tot caminant pel centre la ciutat, trobareu desenes de botigues que venen xocolata belga, de tot tipus i gustos, amb decoracions precioses. Com que a l'hivern fa fred, aturar-se per a prendre una xocolata calenta ens venia molt de gust.


Diari de viatge a Brussel·les, Bruges, Gant i Anvers - Herminio Avilés Rodríguez [2013]
BÈLGICA - Guia i relat d'una escapada a Brussel·les i Flandes - Yolanda & Toni (Viatgeaddictes) [2011]
Relat d'un viatge al Benelux - Imma & Xavi [2006]